2013. szeptember 4., szerda

2013. szeptember 4.Dátum: 2013. Szeptember 4.             4. nap, munkanap
Munkahely: Vitalis GmbH, Gut-Wehitz
Bontási munkák sűrűjében…
A reggelt a megszokott időpontban kezdtük. Most szerencsére szereztem jó sok paradicsomot magamnak, így jól indult a nap. Ma úgy kezdtük a munkát, hogy birtokba vettük az öltöző helyiséget. Nos, a mai reggelen mindannyian abban a hitben voltunk, hogy folytatni fogjuk gőzerővel a már tegnap elkezdett földmunkákat, de semleges módon nem így lett. Johann volta mai napon segítségünkre, aki kiadta a mai elsődleges feladatot, a zsaluzat elbontását.
Lelkesen fogadtuk a feladatot, mindannyian el is kezdtük a zsaluzat szétszedéséhez az előkészítő munkát, ami nem volt más, minta merevtők eltávolítása, és a zsaluzat mellől a föld kivétele. Az első 5 percben már kezdtük sejteni, hogy ez nem lesz egy félkezes munka. A zsaluzat ugyanis több helyen is szabálytalan volt. Az elsődleges, hogy a zsalutáblák a betonozási felület felőli oldalról voltak összecsavarozva, így az összekötő deszkák kivétele feszítés nélkül lehetetlen volt. További probléma volt a zsaluzat helytelen berakása illetve a széleinek rossz minősége, ahol a beton ki tudott folyni, magába ragasztva a táblákat. A későbbiekben a legnagyobb problémába akadtunk bele, a kétoldali betonozással, amely teljesen magába zárta a táblát, kiszedése lehetetlen volt.
Így Johann hozott nekünk egy vésőgépet, mely egy kicsit megkönnyítette a munkánkat. Ám hosszútávon a vésés is lehetetlen helyzetet eredményezett, ezért mást kellett kitalálnunk. Johann volt az ötletgazda és mi valósítottuk meg a tervet. Átfúrtuk a zsalutáblát, majd átfűztünk rajta egy drótot többször és csomót kötöttünk rá. Ebbe belecsúsztattunk egy másfél méter hosszú csövet, amely segítségével ki tudtuk emelni a táblát a szétszedhetetlennek látszó fogságból.
A nap további részében a zsaluzatot szedtük, még ebéd után is egészen délután kettőig. Nagy részét sikerült kiszedni viszont egy két táblát csak eltörni tudtunk. A zsalubontás után a szétszedett táblákat, merevítőket, deszkákat először osztályoztuk, majd elvittük a hozzá megfelelő raktárba. Később András elmondta, hogy azért öntöttek betont a másik oldalra is, mert a talaj minősége nem volt alkalmas a zsaluzat megtámasztására. Megkaptuk a szintező műszert, amit beállítottunk és elkezdtük visszadöngölni a földet, a szintnek megfelelően. Nem sokkal utána elhívtak minket, mert anyagok érkeztek a Vitalis bejáratához.
Két raklap Ytong és egy raklap faanyagot vittünk be a Lengyel építő csapattal közösen. A falazó anyagot az udvarra, míg a faanyagot a műhelybe szállítottuk. A munka 3 órakor ért véget, majd az öltözőben hagytuk munkaruhánkat és egy mozgalmas illetve sikeres napot hagytunk hátra közös munkával.
Egy nagyon fontos megjegyzés, zsaluzat építésekor figyeljünk a szögelési és csavarozási munkákra, hogy szét lehessen szedni a zsaluzatot könnyen elbontásnál.Szavak:shutter – spaletta, formwork – zsaluzat, lath – léc, board – deszka, hammer - kalapács, concrete – beton, walling – falazás, iron rod – vasrúd, cement – cement, rake –gereblye

A víz mindenkinek kell...

...ahogy az erő is!

a munkakezdés öröme :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése