2013. szeptember 10., kedd

2013. szeptember 10.1. Az elvégzett tevékenységek, feladatok összefoglalása:A mai napon reggel ugyanúgy, mint minden nap a Linkinpark In the End című számára keltem kb. hét ötvenkor. Egy gyors mosakodás után lementünk reggelizni a szobatársaimmal. Reggeli után nyolc ötvenkor volt egy rövid gyűlés a Jákysoknak, ahol az eddigi teljesítményünkről volt szó és a rólunk alkotott véleményekről.Ezután a szokásos elosztás következett, ami után ugyanazt folytathattam, amit tegnap abbahagytam. Az asztalos csoportunkhoz hozzánk társult meg két fő (Flóra, Sanyi). Ők az emeleten dolgoztak: a benti fa ajtóknak a keretét csiszolták és festették le. Mi Timivel elkezdtük az ajtók átforgatását, és átcsiszoltuk. Ez után a lekezelt felületre a második réteg lakkot vittük fel. Közben egy másik asztalos kollégának segíteni kellett méretre vágni fadarabokat, hogy aztán azt összeragassza, és hogy mi azt lecsiszolhassuk, lefesthessük.Így ezzel a tempóval rövid idő alatt rengeteg léc és deszka halmozódott fel nálunk, amit mind át kellett csiszolni, kézi és gépi csiszolóval. A gépi csiszolót nagyon könnyű volt használni és gyorsabban is ment a munka. Ha nem akadt csiszolnivalónk, akkor lakkozhattunk tovább.Ebéd előtt történt egy baleset, ugyanis az instabil asztalunkon a kis lécek nem biztosítottak kellő biztonságot az anyagmozgatásnak. Ezért mikor a kolléganőm úgy gondolta, hogy elvesz egy megszáradt, kész profilt, megbomlott az egyensúly és a legnagyobb meglepetésemre az egész vödör lakk a kezemre és a földre ömlött és ezáltal hatalmas káoszt hagyott maga után. Amíg ő a romokat takarította én slaggal verettem le a kezemről a festéket, több-kevesebb sikerrel.Ebéd után újult erővel és kellő higgadtsággal folytattuk a dolgunkat. Közben két további munkatársunk is a műhelybe jött, hogy a terméskő fal közül kibontsák a régi fugát és majd helyette újat kenjenek ki. A bontási munkájuk idővel egyre hangosabb, és porosabb lett, mivel két vésőgéppel dolgoztak.

2. Szerzett tapasztalatok:Mindig figyelni kell, hogy mit hova teszünk, a megcsiszolt fadarabokat lakkozás előtt le kell porolni.
1. Az elvégzett tevékenységek, feladatok összefoglalása:Ébredés, mosakodás, öltözés után úgy döntöttünk, hogy kimossuk a szennyest, így ez volt a nap első komolyabb tevékenysége a reggeli előtt. A reggeli még most is vállalható volt. Ezután átöltöztünk, kiültünk a padra, ahol tanáraink hasznos tanácsokkal láttak el minket, hogy hogyan illik viselkedni.

            Pontosan kilenc órakor nekiálltunk Márkkal és két lengyel fiúval a munkának. Első feladatunk az volt, hogy a tegnap lefektetett csövet körbe terítsük homokkal és a tetejére is legalább tíz centiméter homokágyat szórjunk. A munka gyorsan ment, folyamatosan járt a kezünk, gyorsan hordtuk a homokot és szórtuk is bele az árok két végébe, mivel csak ezeket a területeket tudtuk megközelíteni.

            Miután elkészültünk a homokterítéssel, az árok két oldalára szórt földet kezdtük el visszatölteni. Túl gyorsan haladtunk a munkával, mivel Johan odajött hozzánk és szólt, hogy lassabban, mert a végén nem lesz munka. Ezután is folytattuk a munkát a megszokott tempóban. A végén kicsit nehézkesen ment a dolog, mivel a földet egy kőrakásra szórtuk, így sok idő ment el a kiválogatásával, elterítésével. Lényegében minden simán ment és miután befejeztük, tájékoztattak minket az új feladatunkról.

            Az új feladat: egy terméskő falazat hézagait kellett bevésni, mert a kövek közé díszítő vakolat kerül. Nagyon körülményes, sok időt és energiát igénybe vevő munka volt. Ezt a munkafolyamatot az ebédszünet szakította félbe. Ebéd után kiteregettük a reggel kimosott ruhákat, majd nekiálltunk ismét dolgozni. Az eszközök, amiket használtunk elég hiányosak és rossz állapotban voltak, nehezünkre esett egy rendes kalapácsot találni, én például egy olyannal dolgoztam, aminek a végén egy kis vágóeszköz volt vagy valami hasonló, nem tudtam beazonosítani. A vésők tompák voltak, így ki kellett éleznünk azokat is, de miután használhatóbb szerszámaink lettek, akkor is kínszenvedés volt ez a munka. Szerintem betonnal rakták össze ezeket a köveket vagy egy nagyon erős cementes habarcskeverékkel.

            A munka utolsó 2 órájában szereztünk egy vésőgépet és azzal fojtattuk a munkát. A védőeszközök, amiket használtam: kesztyű, szem-, és fülvédő volt. Egyiket se bántam meg, hogy viseltem, mivel egész nap hangosan szóltak a gépek, a szilánkok megállás nélkül az arcomba csapódtak, és nem egyszer ütöttem rá a kezemre kalapáccsal.

            A nap végére éppen be tudtuk fejezni ezt a tevékenységet, de elképzelhető, hogy holnap finomítani kell rajta.2. Szerzett tapasztalatok:


Nem egyszer mentette meg a kezem a duplán felvett kesztyű.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése